Dagen slutar tidigt
Dramatikern Bergman kritiseras, men regissören Bergman hyllas.
Om uppsättningen
Detta var dramatikern Bergmans mest produktiva period, Dagen slutar tidigt hade premiär enbart fyra månader efter att Rakel och biografvaktmästaren gått upp på Malmö Stadsteaters Intiman. De två pjäserna publicerades också tillsammans med Mig till skräck i den av Bonniers utgivna Moraliteter 1948.
Källor
- Ingmar Bergmans Arkiv.
- Henrik Sjögren, Ingmar Bergman på teatern, (Stockholm: Almqvist & Wiksell, 1968).
- Birgitta Steene, Ingmar Bergman: A Reference Guide, (Amsterdam University Press, 2005).
Olof Lagercrantz i Svenska Dagbladet fick sällskap av både A. Gunnar Bergman i Afton-Tidningen och Sten af Geijerstam i Dagens Nyheter i sin skepsis mot slutscenes plötsliga vändning från realism till "tom vidskepelse": "Man stirrar förfärad på denna gymnasiala dödstolkning. Författaren, som nyss hade dörren öppen mot livet, vände plötsligt ryggen till och spelade – teater."
Kjell Hjern i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning vände sig mot Bergmans predikande ton: "[...] när han axlar prästkappan förlorar – åtminstone i 'Dagen slutar tidigt' - konstnären och människogestaltaren på det, ja, han försvinner alldeles och betraktaren av hans skådespel känner sig som när någon dunkar ett falskt kort i bordet, medan man nöjt sig med dem, som gavs."
Herbert Grevenius var betydligt mer positivt inställd till Bergman som dramatiker: "Annars borde det närmast spritta en smula i oss av glädje över att plötsligt framträder en ung dramatiker, besatt av sina ämnen men tydligen inte tyngd av några som helst formella svårigheter. Även hans nya pjäs är skriven med stor säkerhet och elegans, teater för hela slanten, och den har dessutom den fördelen att det inte möter den ringaste svårighet att förstå vad författaren vill säga."
Dagen slutar tidigt kallades en moralitet i tre akter. Handlingen är förlagd till midsommarafton då den gamla Fru Åström låter fem personer veta att deras dagar är räknade. Till dem hör affärskvinnan Jenny, den dödsångestridne, homosexuelle skönhetsexperten Finger-Pella och skådespelaren Peter, som underhåller de andra med en dockteaterföreställning av Spelet om Envar. Fru Åström dystra förebådande visar sig ha en logiska förklaring; hon är en hallucinerande alkoholist pån rymmen från institutionen. I slutscenen besannas dock hennes ord, de fem dväljs i dödsriket tillsammans med Fru Åström själv.
Medarbetare
- Ebba Ringdahl, Jenny Sjuberg
- Sven Miliander, Robert van Hijn
- Gertrud Fridh, Valborg
- Claes Thelander, Oleg
- Anders Ek, Peter
- Bertil Anderberg, Finger-Pella
- Herman Ahlsell, Oscar
- Maria Schildknecht, Fru Åström
- Ann-Mari Ström, Fia-Charlotta
- Ulla Zetterberg, Modellen
- Ulla Malmström, Brita Welamsson
- Yngve Nordwall, Doktor Värn
- John Ekman, Pastor Broms
- Harry Ahlin, Grosshandlare Fredell
- Elsa Baude, Fröken Wortselius
- Folke Sundquist, Kandidat Jonsson
- Ingrid Borthen, Ung dam
- Ingmar Bergman, Författare
- Carl-Johan Ström, Scenografi